Répás-burgonyás kenyér Hozzávalók: 200 g puhára főzött sárgarépa, 100 g puhára főzött burgonya, 500 g liszt, 1 tasak szárított élesztő, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 dl étolaj, 1 csapott teáskanál só.
A langyos sárgarépát és burgonyát jól nyomd össze villával, vagy nyomd át krumplinyomón! Öntsd hozzá az élesztőporral elkevert lisztet! Mérd ki egy bögrébe a tejet, az olajat, mézet, sót! Ezt a keveréket picit langyosítsd össze, hogy majd jobban dolgozzon az élesztő. Öntsd a bögre tartalmát a zöldséges liszthez! Gyúrd jól össze a kenyértésztát!
A tésztát meleg helyen keleszd, míg láthatóan megnő. Ezután vedd ki a tálból, gyúrd át, s tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kedved szerinti alakban.:-) Megint hagyd kelni letakarva, kb. fél órát, amíg láthatóan megnő. A tészta tetejét éles késsel kb. 1 cm mélyen vagdosd be, majd mehet be a sütőbe. Légkeveréses sütőnél előmelegítés nélkül 160 fok. Gázsütőnél: 2-3-as fokozat. Sütési idő: 30-35 perc.
A megsült kenyér tésztája kicsit kalácsszerű, s vaj nélkül, vagy csak vajjal megkenve a legfinomabb.
Jó étvágyat!
|
|
|
|
|