Dodó kalácsa Hozzávalók: 250 ml tej, 25 g élesztő, 100 g cukor, 1 tojás, 4 g só, 100 g puha vaj vagy margarin, 650 g liszt, 1 citrom reszelt héja.
- Langyosítsd meg a tejet! Ezután kb. a tej felét öntsd át egy nagy bögrébe, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd egy kistányérral letakarva hagyd futni kb. 10 percig.
- Amíg az élesztőt futtatod, mérd ki és gyúrd össze a többi hozzávalót. A felfutott élesztőt is gyúrd hozzá a végén.
- Langyos helyen letakarva hagyd kelni 1 órát! Ezután gyúrd át, oszd 3 részre, vagy 5 részre, vagy 6 részre - ha két kalácsot sütnél hármas fonásokkal, majd sodorj hurkákat, s fond meg a kalácsot!
- Helyezd a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, takard le egy konyharuhával, s hagyd kelni ismét, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- Kend le a kalácsot tejjel, majd 180 fokon süsd 25 percig.
|
|
|
|
|