ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Kalács

Kalács

Dodó kalácsa

Hozzávalók: 250 ml tej, 25 g élesztő, 100 g cukor, 1 tojás, 4 g só, 100 g puha vaj vagy margarin, 650 g liszt, 1 citrom reszelt héja.

  1. Langyosítsd meg a tejet! Ezután kb. a tej felét öntsd át egy nagy bögrébe, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd egy kistányérral letakarva hagyd futni kb. 10 percig.
  2. Amíg az élesztőt futtatod, mérd ki és gyúrd össze a többi hozzávalót. A felfutott élesztőt is gyúrd hozzá a végén.
  3. Langyos helyen letakarva hagyd kelni 1 órát! Ezután gyúrd át, oszd 3 részre, vagy 5 részre, vagy 6 részre - ha két kalácsot sütnél hármas fonásokkal, majd sodorj hurkákat, s fond meg a kalácsot!
  4. Helyezd a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, takard le egy konyharuhával, s hagyd kelni ismét, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
  5. Kend le a kalácsot tejjel, majd 180 fokon süsd 25 percig.

 


 

Facebook

Pin It email