ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Vadgesztenye bocsa

Szülinapi zsúrjáték Kisiskolásoknak, Iskolásoknak, Felnőtteknek

Vadgesztenye bocsa

„A bocsa egy hagyományos rekreációs sportág, az izomkontroll és a pontosság játéka, nagyfokú koncentrációt igényel. Gyökerei ókori időkre nyúlnak vissza.”
Petanque vagy gyepteke néven is ismert.

Kellékek: vadgesztenyék, különböző színű lakkfilcek, egyenes talaj.
Előkészület: készítsük el a játék hozzávalóit! Színezzünk ki, vagy rajzoljunk azonos mintát a gesztenyékre, hogy minden színből kettő darab legyen. Minden játékosnak jusson kettő gesztenye. Egy játékpályán, ill. egy csapatban négy játékosnál több ne legyen. Egy kisebb gesztenyét egészen színezzünk be egyszínűre, ha lehet valami feltűnő színre, az lesz a „célgolyó”.
Feladat: a játékvezető meghúzza a rajtvonalat, ami mögül a játékosok dobni, ill. gurítani fognak, majd elhelyezi a pályán a pallinót, vagyis a kis „célgolyót”. A kezdő játékos a vonal mögül igyekszik a gesztenyéjét minél közelebb gurítani a „célgolyóhoz”. Ezután sorban az összes játékos elgurítja az első gesztenyéjét, s megpróbálja a kis golyót jobban megközelíteni a saját gesztenyéjével, mint bármelyik társa.
Ezután ismét a kezdő játékos következik, s mindenki sorban elgurítja a második gesztenyéjét, minél közelebb a pallinóhoz. Ha elfogytak a gesztenyék, a játékvezető megállapítja, hogy kinek a gesztenyéje van legközelebb a pallinóhoz. Ő nyer ebben a körben. Tapsot kap, vagy pontot írunk fel neki.
Természetesen az igazi Bocsa vagy Petanque játék szabályai nem ilyen egyszerűek, de egy vidám buliba, ez egy tökéletes játék.

Kisiskolásoknak, Iskolásoknak, Felnőtteknek
Szobai játék, Kerti játék
Ügyességi játék, Kismozgásos játék, Labdás játék, Asztali játék

 

Facebook

Pin It
email