ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Sajtos, leveles, hajtogatott pogácsa

Szülinapi zsúrjáték

Sajtos, leveles, hajtogatott pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej (1 csipet cukorral), 1 evőkanál só, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg zsír.
Hajtogatáshoz: kb. 10 dkg olvasztott margarin+ 20 dkg reszelt sajt a rétegek közé.
Tetejére: kis tejföl, reszelt sajt.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Míg felfut, a többi hozzávalót egy tálba tesszük. Ha felfutott az élesztőnk, azt is a tálban lévő hozzávalókhoz rakjuk. Egy könnyen gyúrható lágy tésztát kell kapnunk. Ha nagyon keménynek érezzük, kis tejföllel, zsírral puhíthatjuk, vagy ha nagyon lágynak ítéljük meg, pici lisztet tegyünk hozzá.
Ha összeállt a tészta, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd megkenjük kis olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal (1.kép). Összehajtogatjuk, és pihenni hagyjuk 15-20percet meleg helyen (2.kép) letakarva. Ezt a margarinos kenést reszelt sajttal még kétszer megismételjük.
Ha végeztünk a hajtogatással, kinyújtjuk a tésztát kb. 2 ujjnyi vastagra, tetejét bevagdossuk (3.kép) és kiszaggatjuk tetszőleges méretűre. Ne legyen túl kicsi, de túl nagy sem, egy közepes forma a legideálisabb.
Ha kiszaggattuk, akkor margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük őket és 10 percet hagyjuk pihenni (4.kép).
Mielőtt a sütőbe tesszük, lekenjük tojással, a tetejüket megszórjuk vastagon sajttal (5.kép). Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon ropogós, pirosra sütjük. (6.kép) 

Facebook

Pin It
email