Gyümölcsrizs Hozzávalók: 30 dkg rizs, 4 dl víz, 1 liter tej, 3 csomag vanillincukor, 5 dkg vaj vagy Ráma, egy fél citrom héja, 10 dkg cukor, 3 dl habtejszín, gyümölcs, esetleg csoki.
- Mosd át a rizst meleg vízben.
- Tedd fel főni a rizst a 4 dl vízben.
- Amint magába szívta a vizet, öntsd hozzá a tejet.
- Add hozzá a vajat, vanillincukrot, s a citromhéjszeleteket. (Krumplihámozóval megfelelő szeleteket vághatsz.)
- Ha már jól felforrt, pár perc múlva húzd le a tűzről, fedd le a fazék tetejével, s egy konyharuhával.
- Tedd a fazekat langyos sütőbe, vagy a tűzhely szélére, vagy időnként gyújts alá pici lángot, vagy elektromos sütőnél 1-es fokozatot, hogy a rizs a saját gőzében puhuljon meg. Közben villával néha keverd át!
- Darabold föl a gyümölcsöt és a csokit!
- Ha a szemek teljesen megduzzadtak, a nedvesség mind elfőtt, lehet még kevés tejet aláönteni. (A rizs minőségétől függ.)
- Keverd hozzá a cukrot!
- Vadászd ki a citromhéjakat!
- Ha teljesen kihűlt a tejberizs, verd fel a tejszínt habbá, s óvatosan forgasd bele.
- Egy szép üvegtálba rétegesen rakd le a rizst a gyümölcsökkel.
Tetejét tálalás előtt díszítsd gyümölcsdarabokkal, és akár tejszínhabbal is.
|
|
|
|
|