Magos ropogós Hozzávalók: 10 dkg mag (napraforgó-, szezám-, szeletelt mandula, szeletelt mogyoró, aprított dió…), 45 g cukor, 5 g vaj.
Elkészítés: a magokat száraz teflonserpenyőben fakanállal kevergetve pirítsd meg, majd öntsd át egy másik tálba. A serpenyőben a kis vajon karamellizáld a cukrot kis lángon, folyamatos kevergetéssel, míg el nem olvad teljesen a cukor. (világos barna) Ekkor vedd le gyorsan a lángról, s keverd hozzá a pirított magokat, majd öntsd a masszát egy bevizezett alufóliára, s lapítsd el amennyire tudod. (Én habkártyával nyomkodtam laposra.) (Még amíg meleg, megpróbálhatod pogácsaszaggatóval formázni, de ez a tenyeret alaposan igénybevevő tevékenység.)Ha kicsit kihűlt, tördeld 2-3 cm-es darabokra.
Jó tanács:
- a szezámmag gyorsan megég, csak kb. 1,5 percet kell pirítani!
- az olvasztott cukor, ill. karamell, nagyon forró, vigyázzunk, hogy ne érjen a bőrünkhöz!
|
|
|
|
|