ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Témazsúr

Zsúrjátékok

Témazsúr

KALÓZ

Meghívó | Dekoráció | A kincskeresés előkészítése | Kalóz kellékek | Torta | A kincs!  | Kalóz zene | Kézműves | Játékok | Tulipán LiliElőkészületek

Meghívó:
A bulira a meghívókat az ünnepelt rajzolhatja és írhatja meg. Ha még nem tud írni, rajzolni, akkor persze nyomtassuk ki a kis vendégeknek. Kézzel írás esetén 3-4 db plusz meghívó alap legyen tartalékba, belekalkulálva az elrontás lehetőségét.
A szélek tetszés szerint megégethetőek, és összetekerve, egy spárgával átkötve már beindul a kalózos buli hangulat. (égetést érdemes a szabadban, egy gyertya segítségével, mert a lakás nagyon hamar büdös lesz tőle)
Egy ötlet a meghívó szövegéhez:

Ahoj …… kalóz!
A …..-szigeten kalóz bulimra várlak, hogy megünnepeljük a … szülinapom.
Időpont: …..
Helyszín: A kalóz tanyám, ....
Jó kedved otthon ne feledd!
…. kalóz kapitány

Nyomtatásnál praktikus a Monotype Corsiva betűtípus, 14 vagy 16-os mérettel, minden felirathoz. Ez régies, de egy 7-9 éves is jól tudja olvasni.

 

Dekoráció:
Rajzoljunk előre gyermekünkkel kalózos témában zászlókat, pohárjelölőket. Ezekkel díszítsük a lakást.
Idő hiányában a dekorációhoz a képeket nyomtassuk ki, s az ünnepelt segítségét kérjük nyugodtan a kivágásban.
A zászlókat szívószálra vagy hurkapálcikára tűzve, fűzve vagy ragasztva jó ötlet bármelyik vendégváró harapnivalóba szúrni.
Egy sötétbarna üveget dekorfilccel, lakkfilccel vagy csak egy matricával  RUM felirattal jelöljük meg. Az üveg természetesen mézes, citromos teát rejt majd, de az üveg láttán, és a „rum” hallatán bármelyik gyerek szívesen kóstolja meg. Ezt érdemes órákkal hamarabb elkészíteni, hogy a tea már hideg legyen.
Természetesen a lufi fontos tartozék, sima fekete is megteszi, legalább annyi, ahány gyerek lesz.

     


A kincskeresés előkészítése:
(Fontos, hogy a család gyerekei ebben ne vegyenek részt, így nekik is meglepetés lesz az egész)
Átgondolni az ideális rejtekhelyeket a lakásban, s a Kalóz kaland-ot kicsit átírni, saját lakásunkra, ill. saját eszközeinket, tárgyainkat számba véve.
A nyomokat kis cetlikre nyomtatni, és borítékokba tenni, amik számozottak. Ennek a nagy kavarodásban lesz szerepe, mert tudjuk, hol tartunk, illetve a buli előtti fél órában könnyen kirakhatóak a borítékok.
Legalább annyi nyom legyen, mint gyerek, mert itt nagyon lelkesek lesznek.
Minden állomáson egy gyerek tetoválást kaphat. Egyszerű változatban egy sima gyorsan feltehető, profibbaknál egy csillám tetkó, de itt kell egy olyan plusz játékmester is, aki ezeket folyamatosan készíti.
A kincskeresést játszhatjuk úgy, hogy a gyerekeknek minden „állomáson” ki kell találniuk a borítékban rejtőzködő találós kérdést, s úgy haladnak tovább nyomról nyomra, a kincsig.
Vagy játszhatjuk úgy, hogy ha a borítékot megtalálták, nem nyithatják ki, csak ha egy „komolyabb” feladatot végrehajtottak.

Kalóz kellékek:
A meghívott gyerekeket kérjük meg, vagy írjuk bele a meghívóba, hogy bármilyen színű csíkos pólóban, vagy fekete pólóban jöjjenek.
Érkezéskor kalóz kalap készítés (mintát A3 papírra nyomtatva, gyerekek kivágják, majd tűzőgéppel a két szélét a gyerek fejéhez igazítani)
A végén, ha marad idő, teljesen kalózzá válni, és papírpohár és alufólia segítségével elkészíteni a kampó kezet. Itt a poharat az ünnepelt előre megrajzolhatja halálfejjel.

 

Torta:
Csoki torta. Egyszerűbb változatban a csoki krémmel megkenve, ettől nehezebb a folyékony csokival bekenve, illetve profiknak barna fondanttal borítva.
A veretek természetesen marcipánból vannak, a „szegecsek” cukorgyöngyből.
Csoki pénz időben beszerzése fontos! Nem minden boltban, s nem mindig lehet kapni.


A kincs!
Optimális esetben van a háztartásban egy régies láda, amit használni tudunk, ha nincs, akkor egy karton dobozból kell „varázsolni” csomagolópapír segítségével.
Belevaló: Csokipénz mindenképp! Nagy sikere van még a mini zacskóba csomagolt gumicukornak is, itt egy nagy zacskóban 30-40 kicsi szokott lenni. Tehetünk még a ládába más apró ajándékot is, pl. kalózos radírok, üveggolyók, kis plüsspapagájok…
Tortázás után ajándék bontás, majd a szabad időben egyéb csoportos játékokkal egy 3 órás nagyon mozgalmas, és főleg izgalmas buli hozható össze, ahol a lakás is egyben marad, és egy gyerek sem kezd unatkozni.
A mellékelt forgatókönyv egy 10 fős 8éves csapattal tesztelve, lakáson belül, két felnőtt „játékmesterrel”.
Útközben persze, kevésbé ijedős gyerekeknek lehet mondani, hogy ha nem fogad szót, „megismeri a cápákat” vagy „áthúzod a hajó alatt”.
Kalózkodásra fel!

 


Ötletek, játékok

Kalóz zene:
A Karib-tenger kalózai - filmzene>>
GRYLLUS VILMOS: MASZKABÁL – KALÓZ>>
Halász Judit: Kalózdal az almaszószról>>

Kézműves:
Szemtakaró: Csinálhatunk papírból, vagy festhetünk a gyerekeknek arcfestékkel.
Készíthetünk palackpostát, amibe a kis ajándékokat, emlékeket gyűjtik a gyerekek a zsúron.
Óriás kartonra a közös festés vagy rajzolás, jó móka.
Szupergyurmából készítse el minden kis kalóz, a saját papagáját.


Játékok:
A gyerekeknek 30 db pókot meg kell találniuk a lakásban anélkül, hogy bármit kinyitnának, vagy felemelnének.

A Székfoglaló című játék egy olyan változata, amikor nem esik ki gyermek a zene leállításakor, csak mindig egy szék. A gyerekek tovább játszanak, a székek fogynak, de mindig le kell tudniuk ülni. Akár a végén egy székre, 8 gyereknek. Hiszen a kalózok összetartanak! Egy hasonló játék, csak újságpapírral, az életmentő szigetek.

A Még egy mozdulat című játék kalózos változatban. Olyan mozdulatokat, tevékenységeket kell mutatni, s ismételni, amit a kalózok is csinálnak. Kormányoz, iszik, eszik, úszik, zsákmányol, harcol, ás,alszik, vicsorog…

A gyerekek igyanak egy kis „rumot” (korábban barna feliratos üvegbe elkészített mézes tea), majd osszunk mindenkinek egy nyelvgyötrő mondatot, amit persze nem fognak tudni elmondani háromszor egymás után, hiszen rumot ittak. Gyakorolni kell! Kinek fog sikerülni?

Két szótagú „kalózos” szavak összeszerelése. Egy borítékban adjuk át a cetliket a csapatnak. pl.: á-gyú, tér-kép, a-rany, e-züst, gyé-mánt, ten-ger, szi-get, táv-cső, hor-gony, cá-pa, zász-ló, ha-jó

Ne várat építsünk célpontnak, hanem egy plüss cápát vagy plüss szörnyecskét kell célba dobással lebombázni, pl. egy felfordított vödörről.

Egy tengerjáró kalózhajón előfordulható tárgyakat gyűjtsünk össze, amiket ki kell tapogatni a játékosoknak. pl.: szivacs, vizes rongy, dió, pók, egér, lánc, kő, zokni, iránytű, kártya, mentőcsónak (papírból hajtogatva), térkép, kötél…

Nem tárgyakat, hanem előre megrajzolt vagy kinyomtatott képecskéket teszünk a tálcára. Pl.: kincses láda, pálmafa, ágyúgolyó, vitorlás hajó, koponya, bicska, papagáj, boros üveg…

Feladat: a pufikból síkban hajót építeni

Kalózos csomagolású kekszből építkezünk a homlokunkon.

Hiányzó melléknevek pótlása. pl.: Gryllus Vilmos Kalóz dalszövegében:
-https://www.ujdalszovegek.hu/gryllus-vilmos-maszkabal-kaloz

Rajzoljunk, vagy nyomtassunk ki egy képet egy lakatlan szigetről, vagy egy hajóról

Kincskeresés közben mocsaras vidékre jutott a banda. Játszhatunk Mocsárjárás játékot.


Tulipán Lili, az elbűvölő kalózkapitány elrejtett kincsének nyomát keressük a Tigriskő-szigeten. A feledékeny kalóz nyomokat hagyott, amit, ha sikerül megfejteni, akkor rálelünk a KINCSRE!

Szabályok: Minden állomásnak van egy felelőse, a rejtvényt elsőnek Ő fejtheti meg, illetve bonthatja ki a borítékot, ami a következő nyomot tartalmazza. Ha ügyesen megfejti, igazi kalózzá válik, és egy tetoválással lesz gazdagabb.
Kezdhetjük?

Híd, de sosem építették. Hét színe van, egy se festék. Földből nyúlik mindkét vége, mégis felvezet az égbe. – Szivárvány. Egy szép szivárvány rajz, jól látható helyen kirakva a lakásban. (Mögötte találják a gyerekek, az első borítékot.)

1)    Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen, öt kis ember bújik oda melegedni télen – Kesztyű előszobában („Elhagyott” nagyméretű férfi kesztyű, amibe belefér egy boríték)

2)    R betűvel kezdődik, tengerészek szeretik. – Rum (tea) konyhában. (Alatta a boríték.)

3)    Kalózoknak mindig éles, letisztítják, hogyha véres. – Fakard  gyerekszobában. (Alatta boríték.)

4)    Tűzhányó, mi titkot rejt, vigyázz, forrósága kezeden sebet ejt! – Sütő konyhában.(Benne boríték.)

5)    Hajón is szokott lenni, nem lehet megenni, lehet csíkos, koponyás, fújja a szél, oly csodás! – Zászló nappaliban. (Mögötte boríték.)

6)    Két füle van, nem hall mégse. Hogyha lyukas, maradsz éhes. A fedele gőztől mozog, ha az ebéd benne rotyog. – Fazék konyhában. (Benne boríték.)

7)    Körbe-körbe járok, soha meg nem állok. Éjjel-nappal mindig forgok, mégse szédülök el. Mi az? - A Föld  (Földgömb a nappaliban, alatta boríték.)

8)    Tollazatom színes, élénk, nem vagyok én nagyon félénk. Elég ritkán repülök, inkább a kapitány vállán csücsülök. – Papagáj (plüss) a gyerekszobában.

9)    Éjjel-nappal hálót szövök, s azon meg föl-le jövök. – Pók (plüss vagy műanyag) a gyerekszobában.

10)    Szereted, vagy nem szereted, ha megeszed, megkönnyezed – Hagyma a konyhában.

11)    Jó kalózom, ne állj itt meg, édes kincsem a kádban leled! – Kincsesláda a fürdőszobában.

 
Pin It
email