ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Flódnitorta recept - Flódnitorta

szülinapi Flódnitorta

Flódnitorta

A flódnitorta nagyon finom, de időigényesebb, mint az eddig ajánlott tortáink.

Hozzávalók a tésztához: 350g finomliszt, 190g margarin, csipet só, 45g cukor, 10g élesztő, 1 dl hideg víz.
Elkészítés: A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy k. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen. Ezután a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik cipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon, 170 fokon, kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, mert ezek a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.

Hozzávalók a máktöltelékhez: 200g cukor, 1dl víz, 250g darált mák, 30-40g mazsola.
Elkészítés: a máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről levéve, hűlni hagyjuk.

Hozzávalók a diótöltelékhez: 200g cukor, 1dl víz, 250g darált dió, 30-40g mazsola.
Elkészítés: a diótölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a máktölteléket.

Hozzávalók az almatöltelékhez: 600g alma, 150g cukor, 30g zsemlemorzsa, pici őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja.
Az almatöltelék elkészítésével várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet engedne.
Egy 24 cm átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal – de nem az elősütöttel – az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. most jön az almatöltelék.
Almatöltelék elkészítése: az almákat meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk.
Az almatölteléket az előzőekre rétegezzükés, és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 fok, légkeveréssel 200 fok) kb. 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét meghintjük porcukorral.


 

Facebook

Pin It
email