ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Sós süti receptek - Répás-burgonyás kenyér

répás-burgonyás kenyér

Répás-burgonyás kenyér

Hozzávalók: 200 g puhára főzött sárgarépa, 100 g puhára főzött burgonya, 500 g liszt, 1 tasak szárított élesztő, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 dl étolaj, 1 csapott teáskanál só.

A langyos sárgarépát és burgonyát jól nyomd össze villával, vagy nyomd át krumplinyomón! Öntsd hozzá az élesztőporral elkevert lisztet! Mérd ki egy bögrébe a tejet, az olajat, mézet, sót! Ezt a keveréket picit langyosítsd össze, hogy majd jobban dolgozzon az élesztő. Öntsd a bögre tartalmát a zöldséges liszthez! Gyúrd jól össze a kenyértésztát!

A tésztát meleg helyen keleszd, míg láthatóan megnő.
Ezután vedd ki a tálból, gyúrd át, s tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kedved szerinti alakban.:-)
Megint hagyd kelni letakarva, kb. fél órát, amíg láthatóan megnő.
 
A tészta tetejét éles késsel kb. 1 cm mélyen vagdosd be, majd mehet be a sütőbe.
 
Légkeveréses sütőnél előmelegítés nélkül 160 fok.
Gázsütőnél: 2-3-as fokozat.
Sütési idő: 30-35 perc.

A megsült kenyér tésztája kicsit kalácsszerű, s vaj nélkül, vagy csak vajjal megkenve a legfinomabb.

Jó étvágyat!


 

Facebook

Pin It
email