Nyomdázható keksz Hozzávalók: 25 dkg méz, 1 lapos mokkáskanálnyi őrölt fahéj, fél lapos mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg, fél lapos mokkáskanálnyi gyömbérpor, három friss narancs reszelt héja, 30 dkg Ráma, 3 db tojás, 30 dkg cukor, 1 kg liszt, 2 lapos teáskanálnyi szódabikarbóna. A mézet és a fűszereket összefőzzük, hozzátesszük a Rámát, majd kavargatva langyosra hűtjük. A tojásokat robotgéppel felverjük, majd a cukorral is verjük kicsit. A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát. Robotgéppel keverjük kb. egy percig a cukros masszánkhoz a mézes, fűszeres, Rámás folyadékot. Ezután öntsük bele a szódabikarbónás lisztet, s gyúrjuk össze a tésztát. Egy ragacsos masszát kapunk. Egy éjjel hagyjuk letakarva állni a hűtőben, másnapra olyan állaga lesz, hogy lisztezni sem kell a nyújtáskor, nem fog ragadni. Jól átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, s szaggatjuk. 160 fokon, előmelegített, légkeveréses sütőben, aranysárgára sütjük.
Egyszerű otthon található gyereknyomdát használhatunk.
|
|
|
|
|