Boszorkánylépcső, csörögéből (Horváth Ilona csörögefánk tésztája) Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 tojássárgája, 2 kiskanál cukor, néhány kanál tejföl, csipet só, olaj a sütéshez.
A tojássárgákat a cukorral, csipet sóval, kis tejföllel keverd el, majd gyúrd hozzá a lisztet. Rakj még a tésztához annyi tejfölt, hogy nyújtható keménységű legyen.
Szedd két cipóra a tésztát, s egyenként, kb. 25X30 cm méretű téglalapra nyújtsd ki, lisztezett felületen. Derelyevágóval vagy késsel vágj kb. 25 mm széles csíkokat. Két-két csíkot csippents össze az egyik végüknél (jól nyomd össze az ujjaiddal), majd hajtsd meg a tésztákból a boszorkánylépcsőt, s a másik végét is csippentsd össze.
Bő, forró olajban, hirtelen tűznél süsd aranysárgára!
Porcukorral, fahéjas cukorral, baracklekvárral tálald!
Ebből a mennyiségből 14 ehető boszorkánylépcső készült. Persze más méretet is nyújthatsz, ahogy sikerül. Arra figyelj, hogy a serpenyőbe, vagy fazékba, amiben sütöd a finomságokat, beleférjen a "lépcső".
|
|
|
|
|