ZSÚRJÁTÉKOK.hu

Édes süti receptek - KAranygaluska

Aranygaluska

Aranygaluska

Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 2 tojás sárgája, 6dkg lágy vaj, 3dkg élesztő, 5dkg cukor, csipet só, 200ml tej, A szóráshoz, forgatáshoz: 20dkg durvára tört, cukrozott dió (vágódeszkán nyújtófával törjük össze), 10dkg olvasztott vaj, Vanília mártás: vaníliás puding, tej, cukor

A cukrot a tejjel és élesztővel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit egy könnyen gyúrható, lágy tészává gyúrjuk.
Amikor kész, meleg helyen 40-45 percig pihentetjük.
Ha megkelt a tészta, a tepsit vagy üveg tálat kivajazzuk (én a képen látható tálat használtam), majd a tésztát kanállal nagy galuskákká szaggatjuk, beletesszük az olvasztott vajfürdőbe, innen mennek a durvára tört dióba, meghempergetjük őket és mehetnek a sütő edénybe. Ha elfogyott a tészta, tetejére mehet a maradék cukros dió, vaníliás cukorral még megszórhatjuk és 180fokos sütőben aranyszínűre sütjük (vigyázzunk a dió meg ne égjen a tetején, ha erős lenne a sütőnk takarjuk le alufóliával a süteményünket).
Amíg kissé kihűl elkészítjük a pudingot a leírás szerint, kicsit hígabbra készítsük el, ha ezzel is megvagyunk frissen, melegen fogyaszthatjuk az elkészült aranygaluskát.


 

Facebook

Pin It
email